Vo vranovskom regióne pokračujú zabezpečovacie práce po búrkach

17.08.2005 Celý región

Vranov nad Topľou 17. augusta (TASR) - Záchranné a zabezpečovacie práce po silných búrkach, ktoré postihli obce vranovského regiónu z pondelka na utorok, pok...
Vranov nad Topľou 17. augusta (TASR) - Záchranné a zabezpečovacie práce po silných búrkach, ktoré postihli obce vranovského regiónu z pondelka na utorok, pokračujú dnes za mierne daždivého počasia.

Prívalovými vodami z vyliatych miestnych potokov a riek bolo postihnutých asi 80 percent z celkového počtu 76 obcí regiónu. Najkritickejšia situácia bola v pätnástich obciach, kde naďalej platí tretí stupeň povodňovej aktivity. \"V rámci opadnutia vôd sa budú musieť pospevňovať brehy potokov a odstrániť škody, ktoré táto prietrž priniesla. Obce si zabezpečujú ťahanie vody zo studní pre obyvateľov a niektoré si zakúpili čerpadlá, lebo požiarne čerpadlá v takom rozsahu nestíhajú, \" uviedol dnes pre TASR predseda obvodnej povodňovej komisie Jozef Bednár. Dodal, že ide najmä o obce, ktoré nie sú napojené na verejný vodovod.
Podľa povodňovej komisie, ktorá dnes dopoludnia zasadala vo Vranove nad Topľou, situácia v postihnutých obciach si nevyžiadala ľudské životy ani evakuáciu obyvateľov. \"S hygienikmi sme sa dohodli, že v súvislosti s vyplavenými žumpami oslovia obvodných lekárov, aby nedošlo k istým ochoreniam, \" doplnil Bednár. Dodal, že o škodách je predčasné dnes hovoriť. Len na komunikáciách odhadujú cestári predbežne asi pol miliónové škody, ďalšie budú na mostoch a lávkach, na poškodených reguláciách potokov a na súkromnom majetku. \"Bližšie čísla by mali byť známe v priebehu týždňa, \" konštatoval.
Podľa predsedu komisie najkritickejšia situácia bola v utorok v obci Čičava, Merník a Michalok, ktorým vyliate potoky odrezali prístupovú cestu k Vranovu, a v Remeninách, kde príval utrhol cestu pri moste v smere na Domašu.
 

Vyberte región

mark